Het jaar 2018 zit er alweer bijna voor de helft op. Toch ben ik hem nu al tegen gekomen; de slimste mens van 2018! U kent dat KRO-programma toch wel? Zijzelf schijven hierover op hun website:
‘De slimste mens is een tv-quiz waarbij het niet alleen gaat om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief kunnen denken. Kritisch jurylid Maarten van Rossem staat (presentator) Philip Freriks bij en levert op zijn geheel eigen wijze commentaar op de kandidaten en hun kennis’.
Even recapituleren…. Het gaat dus om kennis en algemene ontwikkeling, maar ook om associatief te kunnen denken. Ja, nu weet ik het zeker! Ik heb de slimste mens van 2018 ontmoet.
Een paar maanden geleden meldde zich een klokkenluider binnen het bedrijf van onze opdrachtgever. Wij mochten de intake houden en we beluisterden hoe deze klokkenluider met steeds meer voorbeelden een aanzienlijke beerput opentrok. Zo zou sprake zijn van interne diefstal van geld en van goederen, maar ook van grootschalige fraude binnen de logistieke sector van het bedrijf.
Zonder in heel veel details te willen treden, bleek dat onze klokkenluider gelijk had en tijdens de vervolgacties werden uiteindelijk 8 mensen ‘bedankt’ voor hun bewezen diensten. Hoewel de fraude omvangrijk was, sprong een van de daders in het oog door zijn bijzondere verklaring voor zijn gedrag.
Hij stal geld uit de kassa. Tijdens veel verkooptransacties, viel hij op omdat hij consequent een munt van 2 Euro naast de kassa legde.
Nadat hij zo een aantal munten van 2 Euro naast de kassa ‘verzamelde’, had hij een vast ritueel om het geld in zijn zak te steken. Hij had namelijk altijd een aantal persoonlijke eigendommen bij zich die hij nu en dan eveneens naast de kassa bij de munten legde en na korte tijd borg hij de persoonlijke eigendommen, maar nu met het geld, weer op waardoor het geld van de toonbank in zijn zak belandde. Deze werkwijze hanteerde hij de hele dag door. Munt na munt na munt verzamelen, gevolgd door het ritueel met de persoonlijke eigendommen en de verhuizing van de munten van de toonbank naar zijn broekzak.
Toen we met hem in gesprek gingen, wist hij ons al snel te melden dat hij zichzelf als de meest ontwikkelde en intelligente medewerker van het bedrijf van onze opdrachtgever beschouwde. Door zijn opleiding, zijn leidinggevende capaciteiten en zijn achtergrond beschikte hij over veel kennis en de werkgever mocht zich gelukkig prijzen dat iemand van zijn kaliber bij het bedrijf werkte. Hij werkte onder zijn niveau, maar door zijn aanwezigheid kwam het allemaal wel goed met het bedrijf. De verstandelijke vermogens van zijn collega’s waren aanzienlijk minder, voegde hij er fijntjes aan toe, maar gelukkig overzag hij het geheel.
Hoe was het ook alweer? Kennis en algemene ontwikkeling in combinatie met associatief denken. Daar val je als onderzoeker toch wel even stil van. Zoveel zelfkennis en zo’n bewogen en betrokken mens! We vroegen hem uiteraard, nog steeds zwaar onder de indruk, waarom hij op zo’n bijzondere manier die 2 Euromunten ‘verzamelde’?
Hij begon direct – en zelfs bijna enthousiast – te vertellen dat dit zijn manier was om zichzelf te bewijzen dat hij inderdaad zo slim was als hij meende. Door tijdens de meeste transacties steeds 2 Euromunten uit de kassa te stelen, bevestigde hij zichzelf gedurende de dag steeds opnieuw dat hij gelijk had; hij was slimmer dan de rest!
Inmiddels had hij toch een behoorlijk bedrag aan munten in zijn zak gestoken en terwijl hij zijn verklaring ondertekende, keek hij ons aan en deelde hij zijn gedachten met ons: ‘Ik dacht dat ik de slimste was, maar eigenlijk zijn jullie nog veel slimmer’.
Het geld bewaarde hij thuis in een grote pot en die werd door hem als geheel teruggegeven aan de eigenaar. Hij had er naar eigen zeggen geen cent van uitgegeven, want daar was de hele actie immers niet om te doen geweest. Het geld had hij helemaal niet nodig, daarom nam hij ook van die kleine bedragen weg.
Uiteindelijk was deze slimme mens zijn baan kwijt, werd er aangifte tegen hem gedaan en werd hij aansprakelijk gesteld voor zijn deel van de directe en indirecte kosten van het onderzoek. Slimme actie van onze opdrachtgever!